BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Tajuplný svět oříšků II. - Vlašský ořech




2008-03-07
Autor: Markéta Konopová


Jsou-li vlašské ořechy zdravé a čerstvé, mají příjemně sladkou chuť. Zbarvení bývá různé a pohybuje se mezi světlými odstíny žluté až po tmavě hnědou barvu. Hospodyňky ořechy převážně využívají při pečení dortů a o vánočních svátcích pak do různých druhů cukroví. Praví „fajnšmekři“ však na oříšky vyrážejí vždy s předstihem. Ještě nezralé je převedou do tekutého stavu a poté si pochutnávají na výborné pálence, kterou ořechovice dozajista je.

…vlašský oříšek má dlouhou historii…

Archeologické nálezy potvrdily existenci vlašských jader již v době před osmi tisíci lety př.n.l. Ve Francii pak byly objeveny zkamenělé části skořápek, ze kterých bylo dokonce poznat, že byly praženy. I Chaldejci cca 2000 let před Kristem zanechali dalším generacím vzkaz, kterým potvrzují existenci vlašských ořechů, jež pěstovali v babylonských zahradách. Další a další důkazy byly nalezeny ve více částech světa a zmínku o nich objevíte i v řecké mytologii.

…ořešák je pan strom…

Pokud se o něj pravidelně a náležitě staráte, tzn. dopřáváte mu vše potřebné, s přehledem přinese bohatou úrodu vám i vašim dětem. Ořešák vám tak nadmíru vynahradí péči, která zahrnuje postřiky, hnojení, prořez a dostatečný přísun vláhy. Na tu první nadílku si však budete muset počkat přibližně 4 roky. Oříšky se, z mnohdy až dvacetimetrových kolosů, sklízí v období mezi srpnem a zářím, tehdy když zelené oplodí spadá ze stromu na zem a samo se rozloupne. Sklizeň pak pokračuje až do začátku listopadu. Sklizené oříšky nejlépe uchováte na tmavém a hlavně suchém místě, kde vydrží i rok. Vyloupaná jádra, která vydrží přibližně půl roku, uskladňujeme taktéž v temnu a chladu, ale navíc i v utěsněné např. skleněné nádobě. Jakmile ořechy zežluknou, jsou již nepoužitelné. Nejen že získají silně nahořklou pachuť, ale pro organismus se stávají škodlivými.

…pět oříšků denně a bude vám hej…

Ořechy obsahují vysokou koncentraci sloučeniny resveratrolu, která všeobecně zlepšuje celkový stav organismu v případě, že zápolí s nemocemi. Krom toho redukují tlak, upravují cholesterol, pomáhají plicím, ledvinám, posilují a chrání střeva a stejně jako oříšky lískové, předcházejí srdečním nemocím i cukrovce a udržují pružnost tepen. Obsahují rostlinné omega – 3 mastné kyseliny, které chrání cévy, obsahují také vlákninu, bílkoviny, minerály, draslík, fosfor, hořčík, selen, sodík, zinek… a vitamíny E, B1, B2, B3 a B6, který napomáhá tvorbě červených krvinek a přispívá ke správné funkci mozku (posiluje soustředěnost i paměť).

…ořechy versus olivový olej …

Ořechy jsou v některých směrech prospěšnější lidskému organismu než olivový olej. Zatímco obě potraviny snižují hladinu cholesterolu, ořechy navíc přispívají k udržení pružnosti tepen, díky obsažené aminokyselině arginin. Nejen plody ořechu, ale i samotné listy či oplodí jsou velmi prospěšné. Listy se sbírají v červnu, slupky pak během července a srpna. Obsahují hořčík, kyselinu elagovou a askorbovou, silice, třísloviny a další látky, díky kterým mají silné antiseptické vlastnosti. Jednoduše řečeno, ořechy jsou přírodní dezinfekcí. Nálev z listů lze použít formou obkladů na zarudlou kůži (různé záněty, opruzeniny, akné), stejně jako na koupele či kloktání při zánětech úst. Určitě se mnozí z vás setkali s „výtažky z ořechů“ i ve vlasové kosmetice. Působí totiž hojivě na pokožku a u přirozeně tmavých odstínů vlasů dokáží podtrhnout jejich barvu a zároveň je ochrání a vyživí.

Vlašský ořech

…ořechy jsou plné tuku, „dobrého tuku“…

S konzumaci ořechů to ale nepřehánějte, mají totiž vysokou energetickou hodnotu (100g – 650kcal). Jezte je pravidelně, vždy však v přiměřeném množství. Lidský organismus tuk potřebuje a ten, který je obsažený ve vlašských oříšcích, patří mezi ty „dobré“ tuky. Takže držíte-li dietu a snažíte se vyvarovat tuků, děláte dobře. Nezapomínejte však alespoň v malé míře zařadit právě ty „správné“. Dokážete-li se při redukci váhy dostatečně ovládat a včas přestat jíst, ořechy vás brzy zasytí a budete se cítit plní. I to přispěje k redukci hmotnosti.

…lahodná cuketovo-ořechová pomazánka pro labužníky…

Suroviny: 3 menší nebo střední cukety, 1 stroužek česneku, 1 polévková lžíce vlašských oříšků (nasekaných nebo namletých), 1 polévková lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce octa, nasekaná čerstvá či sušená petrželka, sůl a pepř dle chuti.
Postup: Cukety nastrouháme najemno, odstraníme přebytečnou šťávu a přidáme ostatní ingredience. Vše pečlivě promícháme a dáme odležet do ledničky. Poté podáváme s celozrnným pečivem, dozdobené salátovou okurkou či plátkem rajčete.



Související clánky
Marocká kuchyně - svět rozmanitého koření. - 25.04. 2009
Světová gastronomie - Kubánská kuchyně - 09.07. 2008
Evropská a světová kuchyně VII - Mexiko - 07.04. 2008
Historie žvýkaček ve světě... - 04.04. 2008
Kdo jí ořechy, bude zdravý - 02.04. 2008
Tajuplný svět oříšků III. - Pistácie - 26.03. 2008
Tajuplný svět oříšků I. - Lískový ořech - 01.03. 2008
Evropská a světová kuchyně VI - Island - 02.02. 2008
Evropská a světová kuchyně V. - Řecko - 29.01. 2008
Evropská a světová kuchyně IV. - Norsko - 09.01. 2008

Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt