BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Mojito - recept na Kubánské osvěžení.




2009-06-07
Autor: Jolana Kotas


Je horký letní podvečer. Nad hloučkem mužů stojících na rohu ulice se vznáší nažloutlý oblak kouře a vzduchem se nese vůně doutníků. V baru La Bodeguíta del Medio sedí horkem unavený spisovatel. Hraje si se skleničkou. Několik kostek ledu si mísí s mátovými lístky a kostky s cinkotem narážejí do skla. Muž pozoruje dění kolem. Za barem stojí opálená dívka a připravuje další Mojito. Při tom lehce kroutí boky v rytmu kubánské hudby.
Tak takhle bych si představovala jeden večer Ernesta Hemingwaye v Havaně. Nezmiňuji se o něm náhodou. Je totiž známo, že oblíbeným drinkem tohoto spisovatele bylo právě Mojito. A La Bodeguíta se pyšní tím, že mohla hostit tohoto velikána světové literatury. On zas na oplátku prohlašoval, že tento bar míchá nejlepší Mojito.

Pro nezasvěcené

Nevím, jestli existuje někdo, kdo o Mojitu ještě neslyšel. Spíše bude hodně lidí, co se s ním setkali ve filmech, ale nevědí jak vlastně chutná.

Takže Mojito patří k osvěžujícím alkoholickým koktejlům. Jeho základem je bílý kubánský rum, limetky a čerstvé lístky máty. Má sladko – kyselou chuť se silným mátovým aroma a hlavně poskytuje úžasné osvěžení.

Odkud se vzalo

Roku 1910, kdy už Kuba dávno znala rum, badatel Miguel Boneas píše o míchaném mojitu, ačkoliv nebylo zmiňováno v jiných zdrojích. O sedmnáct let později, v roce 1927, v již zmiňovaném baru La Bodeguíta del Medio se konal oficiální nástup mojita na barmanskou scénu.

Mojito

Jak si nápoj připravit?

Příprava není náročná a ingredience jsou běžně dostupné. Nemusíte zvládat žádné barmanské triky a mojito si můžete namíchat libovolně silné dle své chuti.

Co potřebujete:

  • limetky
  • limetovou šťávu
  • třtinový cukr
  • led
  • čerstvé lístky máty
  • sodu
  • kubánský (bílý) rum

Příprava:

Nakrájejte limetku na 8 částí a 4 vhoďte do sklínky (používá se velký tumbler – neboli sklenice bez stopky ). Přidáme třtinový cukr a lístky máty ( asi 7-10). Vše rozdrtíme (sklenku ne, samozřejmě...). Do sklenice vsypeme drcený led ( kostky rozdrtíme lehce, když je zabalíme do ubrousku a použijeme paličku na maso). Vlijeme 40 ml rumu a doplníme sodou. Ozdobíme lístky máty a limetkou, přidáme míchátko a pijeme brčkem.

Použít můžete i místo čerstvě drcených limetek limetovou šťávu.

Mojito



Související clánky
Světová gastronomie - Kubánská kuchyně - 09.07. 2008

Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt