BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Káva - cesta voňavého moku. Část 3. - Jak připravit kávu?




2007-04-09
Autor: Ondřej Mikšovský


To, zda si na kávě opravdu pochutnáte nebo zda to bude jen průměrný nápoj, záleží do značné míry na její přípravě. V tomto článku najdete několik zásad pro přípravu lahodné kávy.

Mletí kávy

šálek kávy

Před samotnou přípravou kávy je třeba ji umlít. Pro každý druh kávy je potřeba jiný stupeň namletí. Hrubě namleté zrno je vhodné pro překapávanou a filtrovanou kávu. Středně namleté najde široké použití v kávovarech a překapávačích s jemnými sítky. Jemně umletou kávu můžete nejčastěji použít k přípravě espresa či turecké kávy.

Čerstvě namletou kávu je dobré brzy spotřebovat, protože časem ztrácí svoje aroma. Pro zachování chuti si nemelte kávu na déle než týden. Pokud potřebujete udržet kávu déle čerstvou, uzavřete ji do neprodyšného obalu a umístěte do lednice.

Vlastní příprava kávy

Pro přípravu kávy použijte čistou studenou vodu. Vodu přiveďte k varu a pak ji nechte chvilku vystydnout. Nezalévejte kávu vroucí vodou, voda by měla mít teplotu asi 82-87°C. Je-li to možné, pijte kávu ihned. Před nalitím kávy do šálku nechte šálek trochu ohřát. Doba louhování by se měla pohybovat okolo 4 minut. Pokud kávu budete vylouhovat příliš dlouho, získá kyselou chuť.

K přípravě kávy se využívají různé postupy. Kávu je možné připravovat například louhováním, spařením, zalitím nebo filtrováním.

V příštím článku se zaměříme na to, jaký má káva vliv na vaše zdraví.

Jak připravit dobrou kávu?

  • Namletou kávu spotřebujte do několika dní.
  • Kávu nezalévejte vroucí vodou. Teplota vody by měla mít 82-87°C
  • Před nalitím kávy nechte šálek trochu prohřát.



Související clánky
Káva - cesta voňavého moku. Část 5. - Káva a vaše zdraví - 11.11. 2007
Káva - cesta voňavého moku. Část 4. - Což takhle káva lehce rozpustná? - 22.10. 2007
Káva - cesta voňavého moku. Část 2. - Pěstování kávy a její druhy - 05.04. 2007
Káva - cesta voňavého moku. Část 1. - historie kávy - 04.04. 2007

Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt