BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Káva - cesta voňavého moku. Část 2. - Pěstování kávy a její druhy




2007-04-05
Autor: Ondřej Mikšovský


Na více než 25 milionech rodinných farem asi v 80 zemích dnes roste odhadem 15 miliard kávovníků. Díky úrodě, která se z nich sklidí, se každý den na světě vypije 2,25 miliardy šálků kávy. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou druhy kávy a jak se káva pěstuje.

Káva se dnes pěstuje asi v 80 zemích. Převážná produkce kávy pochází ze zemí třetího světa. Na prodeji kávy někdy závisí celá ekonomika některých rozvojových zemí. Pěstování kávy je poměrně náročné. Existuje spousta faktorů, které mohou znehodnotit celou skizeň. Poslední dobou musí někteří pěstitelé kávy bojovat s nadbytkem této plodiny a to dovedlo některé pěstitele na mizinu.

Druhy Kávy

Kávovník

Rostlin rodu Coffea existuje více než 6000 druhů. Některé jsou jen miniaturní keříky, jiné jsou až 12 metrové stromy. Jako surová kávová zrna jsou označována semena nejméně 66 druhů. 98% světové produkce kávy však pochází jen ze dvou druhů kávovníku. Z nich pochází káva Arabica (dvě třetiny produkce) a Káva Robusta (jedna třetina produkce). Třetí druh plantážně pěstovaného kávovníku - coffea Liberica - byste našli na malých plantážích v Malajsii a západní Africe. Nejrozšířenější kávovník Arabica má velmi jemnou chuť. Semena kávovníku Arabského obsahují méně než 1,5% kofeinu. Větší kávovník Robusta dorůstá výšky až 12 metrů. Poskytuje velké výnosy a používá se obvykle při výrobě instantní kávy. Má silně zemité a drsné aroma. Tyto dva kávovníky není možní křížit, protože kávovník Arabica obsahuje 44 chromozomů a kávovník Robusta pouze 22. Káva, která se zde prodává, tak je vždy směsí těchto dvou nejrozšířenějších kávovníků. (i když je označena jako 100% Arabica)

Kávová plantáž

Brazilští vědci objevili nový genetický kmen kávy Arabica, který neobsahuje skoro žádný kofein. Značná část světové populace dává přednost kávě bez kofeinu, který se musel dosud z kávy odstraňovat nákladným procesem. Tento proces také zbavuje kávu některých ingrediencí, které jí dodávají chuť.

Jak se káva získává?

Pytel s kávou

Sklizeň kávy musí být velmi přesně načasovaná. Pokud se seberou nezralá nebo přezrálá zrna, může to značně ovlivnit chuť kávy. Sklizeň se provádí buď ručně nebo strojově.

Ze zrnek kávy se odstraní pecka a pergamenový obal. Potom se zrnka kávy třídí a přebírají.

Dále přichází na řadu pražení kávy. Při pražení dochází k mnoha složitým chemickým reakcím a káva postupně získá svou charakteristickou chuť.

V příštím článku o kávě si řekneme něco o tom, jak správně připravit lahodnou kávu.

Zajímavosti o pěstování kávy?

  • I když existuje mnoho druhů kávy, komerčně se využívají především Arabica a Robusta
  • Na produkci kávy stojí ekonomika některých rozvojových zemí
  • Nejkvalitnější káva Arabica se nemůže křížit s jinými kávovníky, protože má jiný počet chromozomů



Související clánky
Káva - cesta voňavého moku. Část 5. - Káva a vaše zdraví - 11.11. 2007
Káva - cesta voňavého moku. Část 4. - Což takhle káva lehce rozpustná? - 22.10. 2007
Káva - cesta voňavého moku. Část 3. - Jak připravit kávu? - 09.04. 2007
Káva - cesta voňavého moku. Část 1. - historie kávy - 04.04. 2007

Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt