BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Jaké snídaně jsem si zamilovala




2015-02-16
Autor: Jiřina Mikšovská


Přestože mi vyhovuje pravidelnost a systém, nemám ráda stereotyp. Snídám tedy každý den ve stejnou dobu a snídám ráda, ale dřívější "rozmanitost" spočívající v obměně sýra na chlebu už mi nevyhovuje.

S mým objevováním zdravé stravy se mi otevřely nové obzory a teprve teď začínám rozumět spojení slov "jídelníček" a "pestrý".
Tak jsem se naučila, že u snídaně se obejdu bez chleba i bez mléka, a přitom každý den mám jiné jídlo (volská oka si nechávám na sváteční ranní hostinu jednou týdně :)). Chtělo to jen doplnit spíž o pár trvanlivých sypkých ingrediencí a nechat nápady plynout...

Upozorňuji, že nejsem odborník na výživu ani vaření, jen amatérský "správce kuchyně", takže nemůžu vyloučit nějaké stravovací prohřešky v naznačovaných receptech. Každý čtenář tedy zůstává nadále odkázaný na svůj zdravý rozum, své individuální chutě a případně doporučení svého lékaře/dietologa.
Další poznámka: dobrá snídaně pro mě osobně znamená sladká (ač cukrem/medem neslazená). Proto návod uvedený níže počítá se sladkým výsledkem, ovšem s trochou fantazie jídlo snadno přeškolíte na slanou variantu...

Moje oblíbená snídaně zpravidla obsahuje:

  • Něco pořádného - Úspěch stojí na komplexních sacharidech, které možná budí dojem dlouhé přípravy, ale při troše praxe umožňují zohlednit individuální časové možnosti. Především je to pořádný základ pro dopolední pracovní i střevní aktivitu (a v zimě i dobré topivo). Stravitelnosti pomáháme namáčením, vařením apod. podle suroviny.
    Běžně používám: jáhly, ovesné vločky (jemně mleté "na studeno", jinak vařím ve vodě), pohanka, špalda či jiné zrní, rýže různých druhů. Netrefíte-li správně množství, nevadí! Co zbyde, najde dočasné útočiště v lednici a bývá využito třeba odpoledne do jogurtu.
  • Něco ořechového - Nic nezasytí tak dobře jako tuk a můžete ho mít (a měli byste), i když oželíte smetanu či sýr. Ne nadarmo se používají ořechová mléka jako bezlaktózové náhražky.
    Chuťově sice moc neodpovídají, ale výživově jsou nedostižná - nemyslím ovšem prefabrikované sušené "zajíce" a jim podobné, nýbrž čerstvou domácí produkci.
    Večer ořechy/semínka namočím a ráno se můžu rozhodnout, jestli to pravé ořechové má být tekuté (rozmixuju), kousací (přisypu) nebo suché (přidám ze spíže).
    Vybírám z široké škály velikostí, barev a ceny: mandle, vlašské, lískové, kešu, kokos, chia semínka, mák (české chia barvou), lněné semínko (české chia gelovacím účinkem), sezam atd.atd.
  • Něco sladkého -  Vykašlete se na cukr, sirupy, marmelády a dokonce i med, máte-li po ruce čerstvé ovoce! Ideální jsou "rozmňahňatelné" druhy, jako banán, hruška, měkké meruňky (postupujte dle sezóny), ale můžete přidat cokoli. Rozebrané pomeranče, jahody, se základem povařená jablka, sušené švestky...
    Pravidlo číslo jedna - použij co máš doma.
    (Dosud se sladká a slaná varianta shodovaly; v této fázi můžete čerstvé ovoce vyměnit za zeleninu/bylinky, sušené švestky za sušená rajčata apod.)
  • Něco hnědého - Pro dosažení barevné vyváženosti a dodání příjemně překvapivé chuťové "třešničky na dortu" se báječně hodí tyto hnědé ingredience: extra hořká čokoláda (ideální jsou čokopecičky do sušenek, ale i solidní tabulka se dá nakrájet na přijatelně malé kousky) drcené kakaové boby, nalámaná "sladnost" (co to je), třtinová melasa, ječný slad (nemám ještě vyzkoušeno, ale je to místní produkt a nevidím důvod, proč by slad neměl být stejně dobrý a prospěšný jako třtinová exotika). 
    Tekuté "hnědidlo" má tu výhodu, že jej můžete kreativně použít k vytvoření různých milých ornamentů na porci určené miláčkovi nebo drobotině.
    (Slaná varianta: ocet balzamiko, miso pasta, shoyu omáčka, umeocet, ale dávkovat opatrně!)

Vyhlašuju konec nudným snídaním a svačinám - schválně kolik jídel se dá vykouzlit kombinováním materiálu z uvedených pěti kategorií? Nezapomeňte občas proložit svým oblíbeným ranním pokrmem - palačinky? vejce? čerstvý chleba s máslem a medem? polévka? Pravidlo číslo dva - když jde o dobré jídlo, není třeba se nechat svazovat pravidly. Jo a dobrou chuť!

 


Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt