BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Hamburger a tatarský biftek




2008-02-15
Autor: Kateřina Brunnerová


Hamburger a tatarský biftek patří mezi nejvíce diskutované potraviny posledních let. Jsou však zároveň pochoutkou, široce oblíbenou téměř na celém světě. Mají mnoho společného, i když vám to na první pohled asi moc nepřipadá. Jsou oblíbení i zatracovaní. Jsou z mletého masa, původně z kvalitního hovězího, ale dnes se vyrábí ze všech možných typů. Můžete si je připravit sami doma, ale obvyklejší je, objednat si je v restauraci.

Tatarský biftek

Hamburger a tatarak

V kategorii mletých mas je nesporně králem tatarský biftek vyráběný z pravé svíčkové. Pravý „tatarák“ se tepelně neupravuje, ale jí se syrový. Syrové mleté nebo škrábané maso se smíchá se syrovým vajíčkem, cibulí, hořčicí, kečupem a worcesterskou omáčkou. Samozřejmě nesmíme zapomenout na koření, postačí vám pouze sůl, pepř a mletá paprika. Výhodou tohoto jídla je, že si ho do konečné fáze každý připraví podle své chuti. Dostanete talíř s ingrediencemi a záleží jen na vás, co a kolik si toho do masa zamícháte.

A však skutečnost, že tatarský biftek je tvořený syrovým masem a vajíčkem, vedla až k zákazu jeho podávání v našich restauracích. Dnes se však už znovu vrací na jídelní lístky. Ale stále musí platit jedna zásada : Tatarský biftek nelze připravovat do zásoby. Kuchař jej smí začít dělat až ve chvíli objednávky. Pokud vám tatarský biftek nabídnou v restauraci, měli by vám k němu podat i informace o původu masa a na vaše přání také ukázat potvrzení o zdravotní nezávadnosti. „Tatarák“ se smí totiž připravovat jen z masa výrobcem speciálně určeného k přípravě syrových pokrmů.

Hamburger

Hamburger a tatarak

Hamburger, který patří v posledních několika letech k jedné z nejvíce diskutovaných potravin, je vlastně pokračovatelem oblíbeného tatarského bifteku. Původně byl vyráběný z kvalitního hovězího masa, které se po smíchání s kořením a solí po obou stranách opeklo, aby se šťáva udržela uvnitř. Dnes se však hamburger vyrábí snad ze všech druhu mas, včetně rybího.

Je bezesporu považován za symbol restauračního řetězce McDonald´s, ale i řady dalších restaurací typu fast-food. Pochází z USA a první se zde začal prodávat někdy okolo roku 1900.

Hamburger a tatarak

Dnes je hamburger symbolem rychlého občerstvení a úpadku kultury stolování. Je symbolem dnešní uspěchané doby. Záleží na každém z vás jak se rozhodnete. Jíst nebo nejíst? Pokud však člověk prokládá svojí stravu i jinými typy jídel a jeho jídelníček není složen právě jen z hamburgerů, nevidím v tom žádný problém.


Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt