BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Evropská a světová kuchyně II. - Francie




2007-12-20
Autor: Markéta Konopová


Francie se může pochlubit nesmírným množstvím regionálních odlišností a nespočetných variant při přípravě pokrmů. Kdo si do dnešního dne myslel, že je pro Francii typické pouze víno a sýr, bude dozajista velmi překvapen.

Jednotná francouzská kuchyně neexistuje...

Francie je příliš veliká a rozmanitá na to, aby měla ryze „typické jídlo“. Každá oblast je specifická a odlišuje se v použitých surovinách, koření nebo alespoň v závěrečném zpracování i úpravě pokrmů. Pro mlsné jazýčky bude zajímavou informací, že se mohou těšit přibližně na 26 krajů a 5 velkých oblastí, kde je čeká jedinečná a vždy trochu jiná kuchyně. Opravdu společným jmenovatelem zůstává skutečnost, že francouzská kuchyně patří k nejzdravějším a nejméně tučným v celé Evropě. Jídla jsou libová, s velkým množstvím zeleniny a sýrů = jsou zdravá, vždy čerstvá a minimálně zatěžují organismus.

  • Normandie – jídla jsou vydatná, převládá použití hovězího masa a sýru známého jako Camembert
  • Provence – známá nekonečnými lány omamně vonící levandule si zakládá na aromatických kořeních a česneku
  • Bordelais – v oblasti proslavené vínem Bordeaux očekávejte využití čerstvých hříbků
  • Bretaň – zde jasně kraluje příprava pokrmů z darů moře: platýzů, tuňáků, makrel, sardinek, mušlí i humrů
  • Jižní oblasti Francie – připravují zejména drůbež (slepice) na pánvi, společně se zeleninou, rýží anebo s kombinací mořských plodů. Oblíbenou pochoutkou je i Cassoulet, podávaný s bílými fazolemi, špekem a bylinkami
  • Gaskoňsko – oblast orientující se na ptačí pokrmy – husí a kachní játra (jsou mnohem větší než ty naše, jelikož je drůbež krmena šiškami), holuby, křepelky, drozdy, sýkorky, kvíčaly atd. Jako omastek je samozřejmě používáno sádlo a k pití nápoj, připomínající francouzský koňak, pod názvem Armagnac

Evropská a světová kuchyně II. - Francie

Víno stále symbolem...

Evropská a světová kuchyně II. - Francie

Víno bývá velmi často používáno jak k přípravě pokrmů (pro jemnost a „nadýchanost“), ale i k dobroušení chutí, jelikož je úzce spjato s konzumací kvalitních sýrů a čerstvého bílého jemného pečiva. Konzumní víno lze zakoupit v každém supermarketu a bývá dokonce levnější než nealkoholické nápoje nebo pivo. Zatímco v české kuchyni je používání vína víceméně ojedinělé, ve Francii se běžně používá k podlévání masa, čímž kuchaři docílí specificky jemné chuti.

Jídlo hraje důležitou roli...

Pro samotné Francouze je každé jídlo doslova rituálem, který si nenechají nikým narušit. Dokáží u jídla sedět celé hodiny a zároveň probrat spoustu témat, mezi kterými nechybí sport a všudypřítomné politické dění.

Světová kuchyně

Postupem času se jednotlivé prvky pocházející z francouzské kuchyně uplatnily téměř po celém světě. Kdo si potrpí na minutky, může se spolehnout, že ve Francii dostane zaručeně čerstvé a vysoce kvalitní maso. Francie díky své výhodné poloze, úrodné půdě a oceánu, nikdy netrpěla nedostatkem a měla dostatek možností, aby své kulinářské umění dotáhla k dokonalosti.

Rozhodně ochutnejte

Evropská a světová kuchyně II. - Francie

  • husí a kachní játra a speciality z nich vytvořené
  • místní paštiky, na které jen tak nezapomenete
  • šneky a žabí stehýnka
  • králíka, který je považován za tzv. francouzské národní jídlo, i když víme, jak to s těmi národními jídly ve Francii ve skutečnosti je
  • křehké bagety a bílý chléb s křupavou kůrkou, který je uvnitř velmi nadýchaný; nejde krájet :-)
  • z širokého výběru kvalitních sýrů
  • ovocné šťávy
  • mléčné výrobky – jogurty, pudinky...

Flambováním a bylinkami k chuťové extázi

Doslova nezaměnitelnou chuť vytváří místní kuchaři tzv. flambováním, ke kterému používají calvados anebo koňak. Pokrmy získají specifickou chuť také pomocí svazků bylinek, nazývaných „bouquet garni“, neboli „kytička koření“, která se svázaná ponoří do hrnce při přípravě vývarů a poté se opět vyjme. Oblíbenou kombinací bývá větvička tymiánu se snítkou petržele, bobkovým listem a případně. česnekem.

Obřad, který nelze uspěchat

Francouzi si většinou na jídlo vyčlení minimálně dvě hodiny, během kterých zvládnou hned několik chodů. Začínají předkrmem, poté si dopřejí jeden a někdy i druhý hlavní chod, zeleninu a desert. Desertem se rozumí sladká tečka v podobě zákusku, zmrzliny nebo ovoce se šlehačkou, korunovaných lahodným krémem anebo našlehanou pěnou s medem. Další alternativou je slaná tečka, kterou je samozřejmě sýr.

Polévkoví Francouzi

I polévky a vývary zaujímají v životě Francouzů významnou roli. Nejčastěji zařazují polévky k večeři a mezi nejoblíbenější patří cibulačka s chlebovými topinkami.

Pekáče, keramika, pánve...

Na francouzském venkově se dodnes vaří na otevřeném ohni krbu, kde se rožní, griluje a peče. K tomu se používají těžké litinové pekáčky, ohnivzdorná keramika, speciální litinové pánve, atd.

Bon appétit!

Cibulová polévka

Suroviny – 3 cibule, 30g másla, 1 lžička hladké mouky, 2 polévkové lžíce oleje, 1,5 l vývaru, 150g ementálu, polévkové koření, pepř, sůl.
Postup – smícháme část oleje a másla a osmažíme na ni nadrobno nebo na kroužky nakrájenou cibuli do růžova. Zaprášíme moukou a poté zalijeme připraveným vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření a necháme cca 15 minut vařit. Připravíme si pečivo, které nakrájíme na plátky a osmažíme je na další části oleje a másla. Poté je umístíme přímo do talíře nebo polévkové mísy a proklademe je nastrouhaným ementálem. Přímo před podáváním je zalijeme horkou polévkou. Bon appétit!



Související clánky
Světová gastronomie - Kubánská kuchyně - 09.07. 2008
Jídlo jako afrodiziakum aneb láska prochází žaludkem - 29.05. 2008
Evropská a světová kuchyně VII - Mexiko - 07.04. 2008
Dobré jídlo versus špatné jídlo - 16.02. 2008
Evropská a světová kuchyně VI - Island - 02.02. 2008
Evropská a světová kuchyně V. - Řecko - 29.01. 2008
Evropská a světová kuchyně IV. - Norsko - 09.01. 2008
Evropská a světová kuchyně III. - Austrálie - 05.01. 2008
Víno a jídlo - 01.01. 2008
Evropská a světová kuchyně I. - Bulharsko - 17.12. 2007

Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt