BigMenu.cz - jídlem ke štěstí

BigMenu.cz - zpět na hlavní stránku


Zapoměli jste heslo? Klikněte zde

pocitacezababku - repasované notebooky

Čaj císařů aneb kde se vzal bílý čaj




2008-02-15
Autor: Markéta Konopová


Jak samotný titulek napovídá, historie bílého čaje sahá více než 1200 let do minulosti. Po staletí byl tento čaj považován pouze za čaj císařů (velmi si ho oblíbila dynastie Song, která jím uctívala vzácné návštěvy), kteří ho pro svou jedinečnost a velmi vysokou kvalitu považovali za jistou vzácnost. I dnes je považován za výjimečný a zdraví prospěšný nápoj.

Pěstuje se na Cejlonu, v Číně i Indii (z indických plantáží pochází známý čaj Darjeeling). Vedle černého a zeleného čaje zaujal konečně své pevné místo i před evropskými uživateli. Kromě jemné a lahodné chuti je také velmi prospěšný lidskému zdraví. Hojně je používán v kosmetickém průmyslu, omlazuje organizmus, má antioxidační a antibakteriální účinky, díky fluoru chrání zuby, snižuje tělesnou teplotu a podporuje činnost ledvin. V čaji obsažený katechin pak snižuje riziko rakoviny.

Zatímco zpracování je velmi prosté, sběr je náročný…

Bílý čaj

Bílý čaj je nejpřirozenějším čajem. Je nefermentovaný /stejně jako zelený čaj/ a jeho výroba se výrazně liší od výroby např. černého čaje. Zpracovává se pouze z mladých, velmi křehkých a ještě nerozvinutých pupenů čajových lístků čajovníku, které jsou porostlé jemnými stříbřitě-bílými chloupky. Právě podle nich dostal čaj své jméno. Tento druh čajovníků se pěstuje v polostínu nebo stínu, aby se zabránilo tvorbě chlorofylu ve velkém množství. Na sběr pupenů připadá v roce jen krátké období (někdy pouze několik dní). Jakmile začne období dešťů, pupeny se rozevřou a jedinečná chuť je ta tam. Nerozvinuté lístky se trhají pouze ručně a předtím, než se dají sušit, se napařují, aby nedošlo k oxidaci. Výroba bílého čaje je ušetřena fermentací a dalších úprav, díky čemuž čaj neztrácí prospěšné látky, samotná chuť čaje je velmi osvěžující a zároveň mírně nasládlá. Po zalití se čaj většinou vybarví do více či méně sytých odstínů žluté.

Nákup bílých čajů…

Chcete-li si pořídit opravdu „dobrý“ bílý čaj, doporučuji nákup v čajovnách, kde si můžete k jednotlivým druhům přivonět, na místě je také ochutnat a ještě dostanete detailní informace o skladování a samotné přípravě, která je samozřejmě také důležitá a ovlivní celkovou chuť nápoje.

Příprava bílého čaje…

Připravte si nahřátou čajovou konvici. Zvolené množství bílého čaje zalijte vodou o teplotě 80°C a nechejte louhovat přibližně 3 – 5 minut. Máte-li kvalitní bílý čaj, můžete ho zalít i pětkrát. V tom případě však každé další louhování o něco prodlužte. Protože je čaj sám o sobě nasládlý, zkuste se alespoň pro tentokrát vyhnout doslazování, jste-li na něj zvyklí. Budete mile překvapeni.

Bílý čaj

Druhy bílého čaje…

Bílý čaj je voňavý, lahodný, zdravý a navíc krásný. Rozvíjející se lístky pupenů dokáží v hrníčku či konvici vyčarovat jedinečné „lístkové“ kreace.

Bai Mu Tan (Bai Mu Dan, Pai Mu Tan)

Znamená v překladu „Bílá pivoňka“. Pro výrobu se sbírají hojně ochmýřené tlusté listy čajovníku Da Bai Cha. Čaj se suší na slunci a získává tak příznačnou sytou sladkou vůni a lehkou osvěžující chuť.

Shou Mei (Shou Mee)

V překladu „Dlouhověké obočí“. Jedná se o základní třídu Čínského bílého čaje, který se sbírá později než ostatní bílé čaje. Jde o čaj nižší kvality, jeho barva je tmavší (do oranžova). Pro výrobu se sbírají velké, placaté a silně ochmýřené listy žlutozelené až světle nahnědlé barvy.

Song Jiang

Tento čaj se pěstuje již přes tisíc let. Jeho sběr je velmi náročný. Aby se získalo 1 kg čerstvého čaje, je zapotřebí nasbírat přes šest tisíc lístků. Asi vás tedy nepřekvapí, že jeho cena je poněkud vyšší.

Darjeeling

Ten pravý bílý se pěstuje ve výšce 2500 metrů nad mořem v okolí stejnojmenného města v Indii. Právě klima a kvalitní půda dává čaji prvotřídní kvalitu. Darjeeling patří mezi nejdražší čaje světa. Jeho jména však zneužívá spousta výrobců, s vidinou vyššího výdělku.

Bai Hao Yin Zhen

Naleznete ho také pod názvem „Stříbrné jehličky“ (Silver Needle). Dle odborníků se jedná o jeden z dvaceti nejchutnějších čínských bílých čajů. Nálev má mandlově žlutou až pomerančovou barvu. Jeho chuť je čistá, čerstvá, sladká, lehká a něžná. Pravý Bai Hao Yin Zhen má všechny čtyři cennosti čínského čaje:

  • tvar listů
  • barvu nálevu
  • chuť
  • vůni

Pai Mu Tan King

Známkou kvality je tvar listů, hluboká a lesklá šedozelená barva a velké množství stříbřito-bílých chloupků. Nálev má jantarovou barvu, vůně připomíná květiny (pivoňku). Chuť je plná, přitom však jemná jako hedvábí. Protože se jedná o velmi kvalitní čaj, můžete provést až 10 louhování.

Ochutnáte-li tyto nebo jiné druhy bílého čaje, vždy budete příjemně překvapeni jejich lahodnou, lehkou, svěží a neotřelou chutí i vůní…



Související clánky
Zelený čaj jako lék - 15.11. 2007

Více o textové reklamě k článkům naleznete ZDE
Partnerské weby: zimní zahrady zahradní nabytek Solární panely Fotovoltaické elektrárny Levné notebooky HP z výstav Angličtina - Jazykové kurzy a školení Kurzy a školení - EduCity.cz Hotely, ubytování a firemní akce na klíč na Meetings.cz šperky, náušnice Stěhování Praha Malíři pokojů Další partneři webu

Created by Ondřej Mikšovský 2006 | Kontakt